Så har telefonen förändrats

Telefonen tillhör den elektronik som förändrats mest de senaste decennierna. Men hur ser dess utveckling egentligen ut?

Gör sig bäst i fickan

Ingen skulle kunna gissa på att en telefon skulle få plats i fickan för några decennier sedan. När de första mobiltelefonerna kom ut satt de ofta i bilar och var väldigt exklusiva. Först och främst för att de var så dyra. Men när de kom ut var de så stora att det knappt upplevde en vettig funktion för många.

Just telefonens utveckling till mobil har varit enorm. De gamla analoga telefonerna användes enbart på en fast plats. Till exempel ett kontor eller en bostad. Några av de moderna varianterna hade knappar, men det har inte alltid funnits.

Via mobilens framfart lyckades folk kunna ta med sig sina telefoner ut. Det var framför allt under början av 2000-talet som de moderna mobiltelefonerna, med bland annat Nokia i framkant, tog över. Efter det har utvecklingen bara gått av farten.

Att jämföra en Nokia 3310 och en iPhone 12 är nästan omöjligt. Teknologin som finns i de elektroniska maskinerna är otroliga. Inte minst har de skapat människor förutsättningar för andra liv, där man kan röra sig enklare och vara närmare folk i andra länder.