Allt om elektronik

Elektronik i SverigeElektronik i Sverige

Elektronikens utvecklingElektronikens utveckling

Elektronikens historia och framtid

Elektroniken är något som många är fascinerade av. Det finns flera anledningar till det, inte minst hur snabbt, i en rasande takt, den har utvecklats under1900- och 2000-talet.

Elektronikens historia

Elektronik har inte funnits i alla tider, även om man skulle kunna tro det. Det må dock ha funnits elektronik långt för våra tid. Forskare har till exempel hittat flera exempel. Det så kallade Bagdadbatteriet anses vara det äldsta exemplet på det, med en historia på över 2000 år.

Annars var det framför allt under de senaste 300 åren som elektroniken på allvar kom att etableras. El kom till exempel att ”uppfinnas” under tidigt 1700-tal och det var startskottet för många framtida uppfinnare. Till exempel när glödlampan blev en världsnyhet och förändrade den moderna livet för människan.

Elektroniken hjälpte människorna

Glödlampan gjorde att människorna kunde förändra sitt sätt att leva. Det innebar att det gick att vara sysselsatta även under kvällen. Men något som på riktigt förändrade mänskligheten var telefonen och bilen. Även om bilar och båtar till exempel inte nödvändigtvis behöver klassas som elektronik går det inte att förneka att det finns elektronik inne i fordonen. Det som bilen och båten gjorde var att tillåta människor resa längre sträcker än förut.

Telefonen var också revolutionerande på många sätt. Förr i tiden var post det enda sättet som gick att kontakta någon annan på, i princip. Det tog dessutom väldigt lång tid och kom inte alltid fram. När telefonen introducerades, och framför allt etablerades, var det svårt.

Teknologin och elektroniken har dock haft en enormt snabb utveckling. På 1950-valet var det fantastiskt hur långt allt hade kommit, med telefoner, radioapparater och TV. Men 70 år senare bleknar den elektroniken snabbt i vad som varit förut.

Till exempel har smartphones visat upp den enorma utveckling av elektronik som har skett under de senare åren, vilket inte går att förneka på något vis. Från att bara använda en telefon till att ringa och SMS:s med, kanske spela, kan en modern smarttelefon innehålla hela ens liv. Till exempel appar där man kan hålla koll på det mesta i livet. Mejlkonversationer via smartphones går oerhört snabbt och många andra hjälpmedel finns.

Bland andra hjälpmedel är till exempel sätt att hålla kontakten. Facebook, Instagram, Twitter och WhatsApp är exempel på hur enkelt det är att hålla kontakten med någon. Man kan dagligen prata eller skriva med släktingar som bor på andra sidan jorden. Samtidigt är det enkelt att skicka och dela bilder, vilket gör att ens eget liv kan gå rakt in i soffan, eller genom skärmen, på mängder av andra personer. Det gör att utvecklingen av teknologin minst sagt lyckats förändra människors liv på väldigt många olika sätt den senaste tiden.

Populär elektronik att köpa

När det kommer till elektronik är den populär att konsumera privat. Vad är det då för typ av elektronik som privatpersoner brukar köpa?

Elektronik att använda i hemmet

Först och främst finns det mycket elektronik som folk köper för att använda i hemmet. Ett av de klassiska exempel på det här är TV-apparater. TV:n har hängt med i många årtionden nu och har ändrat form på många sätt. Från så kallade ”tjock-TV” till TV som framstår som robotar. Den moderna TV:n är oftast ”smart”. Det innebär att det går att ladda ner appar till den. Till exempel är det möjligt att titta på Netflix direkt, vilket är smidigt.

Elektronik kan också vara städmaskiner och hjälp med huset och trädgården generellt. Det finns i det moderna samhället väldigt många exempel på det, där till exempel gräsklippare är ett. Det är vanligt med robotgräsklippare som gör att man manuellt inte behöver klippa gräset längre. Istället går det bra att låta roboten göra jobbet.

Samma sak gäller för dammsugning. Att gå runt med en dammsugare är varken roligt eller går särskilt snabbt alla gånger. Då är det möjligt att köpa en robotdammsugare som gör de uppgifterna åt en.

Populär elektronik

Det är exempel på omtyckt och bra teknik som finns i många svenskars hem. Men det finns exempel på en hel del annat också. Till exempel smarttelefoner och paddor. Det här är också något som nästan varje svensk äger åtminstone en av. Nu för tiden är det ovanligt att inte se en smarttelefon.

Till det finns många förklaringar. En av dem är hur bra smarta telefoner fungerar och att man kan göra mycket med det. För privatbruk behövs nästan inte datorer längre eftersom mejl, spel, chatt och mycket annat går att göra direkt i sin telefon. Dessutom på ett smidigare sätt.

Datorer fortsätter dock att vara populär elektronik. Oftast i två former. Antingen handlar det om att spela eller arbeta med datorn. För arbete finns det många bärbara datorer, till exempel laptops. Inom gamingvärlden finns ett större utbud, men det rör sig oftast om stationära datorer. Anledningen till det är att de stationära datorerna generellt sett är betydligt mer kraftfulla än laptops. Det är en väldigt viktig egenskap för en speldator för de allra flesta.

Elektroniken påverkar vardagen

Hur påverkar elektroniken en varje dag? Det är troligtvis något inte många tänker på längre, men elektroniken är nästan allt i ens vardag.

Från resa till äta

Vare sig man lever i en storstad eller ute på landet kommer man vara beroende av elektronik på något sätt. Det går bara att ta sig en titt i sitt hem för att se att livet utan elektronik inte skulle bli det samma. Först och främst har man sin TV som många känner att de inte klarar sig utan. För de som har långt hår är en hårtork och hårfön något som kommer till mer än stor nytta.

När man ska laga mat kommer teknologin dessutom också att komma till stor nytta. Först och främst genom ens spis eller ugn. Utan det hade varma måltider inte fungerat i det moderna samhället. Men för att hålla allt fräscht behöver man en kyl och frys, vilket alla i moderna samhällen har. En mikro för att kunna värma mat är också populärt, och lägg där till mixer och andra redskap i köket som användas flitigt.

Kollar men i övriga samhället är elektroniken fortsatt viktigt. I dagens samhälle är det få som saker som inte drivs via den nya teknologin och elektroniken. Allt från fordon till maskiner som underlättar. Om någon köper snus i en affär görs det via en maskin som lämnar ut snus eller annan tobak. Om man ska ta sig någonstans kör man troligtvis en bil. De moderna bilarna drivs på många sätt mer av teknologi än något annat. Allt från hur bilen startar och styrs till den klassiska radion är något som går att kalla för elektronik.

Mest köpta elektroniken i Sverige?

Hur många miljarder per år köper svenskarna elektronik för? Och vad är det för elektronik man köper på?

Miljarder varje år

Att Sverige är ett litet land är en sak. Men att det skulle innebär att man inte kan spendera inom de svenska gränserna stämmer inte. Till exempel sålde svenskarna begagnad elektronik under 2016 för en siffra på hela 977 miljarder kronor. Enorma summor, med andra ord, och ökningen har fortsatt.

Det som till exempel påverkat försäljningssiffrorna en del är miljömedvetenheten. Fler och fler inser att deras livsstil gör att klimatet och miljön får ta rejäla smällar. Men trots det köper fortfarande svenskarna för många hundratals miljarder per år.

Vad är det då för teknologi som svenskar i synnerhet köper? Det rör sig om elektronik så som TV, smartphones, paddor och datorer. Just de här sakerna har fått sig ett rejält swing sedan 2010-talet och kommer med största sannolikhet att fortsätta vara populära. Just smartphones finns det mängder av olika varianter samtidigt som nya tillverkare skapas ofta. Det gör att det med största sannolikhet kommer finnas smarta telefoner länge till, och i många olika former.

Framtida elektroniken i Sverige?

Går det på något sätt att lista ut hur elektroniken kommer att se ut i framtiden? Och i så fall på vilket sätt?

Vad har framtiden för elektronik att erbjuda?

Om man frågade något på 1960-talet att nästan alla människor i framtiden kommer gå runt med smartphones och internet i fickan hade de troligtvis sett förvirrade ut – av många anledningar. Till exempel eftersom internet över huvud taget inte fanns på den här tiden. Dessutom måste det ha varit omöjligt att tänka sig dåtidens klumpiga telefoner i sin ficka.

Av samma anledning är det svårt att föreställa sig hur framtidens elektronik kommer att se ut. Det de senaste decenniernas utveckling gjort är åtminstone att ge befolkningen en förståelse hur snabbt något kan förändras.

Men vad kan man då konkret veta hur elektroniken kommer se ut? Det är omöjligt, men med hjälp av framtida samhällsproblem kan man lista ut en del. Till exempel om hur miljön kommer tvinga ny elektronik. Bland annat vad det gäller fordon. Men även att elektroniken kommer behövas användas längre. Det vill säga att levnadstelefonen på en smartphone inte är ett par eller tre år, utan betydligt längre.

Hur har elektroniken förändrats?

Att elektroniken har utvecklats under de senaste 100 åren vet alla om. Men på vilket sätt har det egentligen förändrats?

Från klumpigt till minimalt

Man kan säga att en av de första förändringarna för elektroniken generellt är storleken. Från att datorer och telefoner varit nästan omöjliga att flytta på väger de nu knappt någonting. Just det här var elektronröret något som påverkade på många sätt. Det här var något som uppfanns under de första åren av 1900-talet och är anledningen till att till exempel datorer fungerar som de gör idag.

Just datorer är något som genomgått en enorm utveckling. Från att knappt gå att flytta med hjälp av flera personer till att vara väldigt smidiga. Inte minst har laptops förändrats rejält. Det innebär att de här små bärbara datorerna har gjort livet enklare för ett stort antal människor. De är enkla att använda, smidiga att bära och perfekta att jobba med.

TV:n och telefon tillhör även elektroniken som förändrats mest. Telefonen har först och främst gått från att enbart analog till att över huvud taget inte vara det. Det finns förvisso gott om analoga telefoner kvar i världen, men det är inte så de används primärt.

Telefonerna är nu oftast smarta vilket gör att de inte används på samma sätt. Att ringa via telefonens nät är inte heller vanligt som förr. TV:n har också förändrats på enorma sätt. Från att under sina tidiga modeller vara enorma till att nu för tiden både vara platta och ha internet och mycket annat.

Så har telefonen förändrats

Telefonen tillhör den elektronik som förändrats mest de senaste decennierna. Men hur ser dess utveckling egentligen ut?

Gör sig bäst i fickan

Ingen skulle kunna gissa på att en telefon skulle få plats i fickan för några decennier sedan. När de första mobiltelefonerna kom ut satt de ofta i bilar och var väldigt exklusiva. Först och främst för att de var så dyra. Men när de kom ut var de så stora att det knappt upplevde en vettig funktion för många.

Just telefonens utveckling till mobil har varit enorm. De gamla analoga telefonerna användes enbart på en fast plats. Till exempel ett kontor eller en bostad. Några av de moderna varianterna hade knappar, men det har inte alltid funnits.

Via mobilens framfart lyckades folk kunna ta med sig sina telefoner ut. Det var framför allt under början av 2000-talet som de moderna mobiltelefonerna, med bland annat Nokia i framkant, tog över. Efter det har utvecklingen bara gått av farten.

Att jämföra en Nokia 3310 och en iPhone 12 är nästan omöjligt. Teknologin som finns i de elektroniska maskinerna är otroliga. Inte minst har de skapat människor förutsättningar för andra liv, där man kan röra sig enklare och vara närmare folk i andra länder.

Det här kontaktformuläret kan användas om det finns några frågor.

Dwh.se – allt om elektronik!Dwh.se – allt om elektronik!

Previous article

Smart hem 2022