Elektronikens historia och framtid

Elektroniken är något som många är fascinerade av. Det finns flera anledningar till det, inte minst hur snabbt, i en rasande takt, den har utvecklats under1900- och 2000-talet.

Elektronikens historia

Elektronik har inte funnits i alla tider, även om man skulle kunna tro det. Det må dock ha funnits elektronik långt för våra tid. Forskare har till exempel hittat flera exempel. Det så kallade Bagdadbatteriet anses vara det äldsta exemplet på det, med en historia på över 2000 år.

Annars var det framför allt under de senaste 300 åren som elektroniken på allvar kom att etableras. El kom till exempel att ”uppfinnas” under tidigt 1700-tal och det var startskottet för många framtida uppfinnare. Till exempel när glödlampan blev en världsnyhet och förändrade den moderna livet för människan.

Elektroniken hjälpte människorna

Glödlampan gjorde att människorna kunde förändra sitt sätt att leva. Det innebar att det gick att vara sysselsatta även under kvällen. Men något som på riktigt förändrade mänskligheten var telefonen och bilen. Även om bilar och båtar till exempel inte nödvändigtvis behöver klassas som elektronik går det inte att förneka att det finns elektronik inne i fordonen. Det som bilen och båten gjorde var att tillåta människor resa längre sträcker än förut.

Telefonen var också revolutionerande på många sätt. Förr i tiden var post det enda sättet som gick att kontakta någon annan på, i princip. Det tog dessutom väldigt lång tid och kom inte alltid fram. När telefonen introducerades, och framför allt etablerades, var det svårt.

Teknologin och elektroniken har dock haft en enormt snabb utveckling. På 1950-valet var det fantastiskt hur långt allt hade kommit, med telefoner, radioapparater och TV. Men 70 år senare bleknar den elektroniken snabbt i vad som varit förut.

Till exempel har smartphones visat upp den enorma utveckling av elektronik som har skett under de senare åren, vilket inte går att förneka på något vis. Från att bara använda en telefon till att ringa och SMS:s med, kanske spela, kan en modern smarttelefon innehålla hela ens liv. Till exempel appar där man kan hålla koll på det mesta i livet. Mejlkonversationer via smartphones går oerhört snabbt och många andra hjälpmedel finns.

Bland andra hjälpmedel är till exempel sätt att hålla kontakten. Facebook, Instagram, Twitter och WhatsApp är exempel på hur enkelt det är att hålla kontakten med någon. Man kan dagligen prata eller skriva med släktingar som bor på andra sidan jorden. Samtidigt är det enkelt att skicka och dela bilder, vilket gör att ens eget liv kan gå rakt in i soffan, eller genom skärmen, på mängder av andra personer. Det gör att utvecklingen av teknologin minst sagt lyckats förändra människors liv på väldigt många olika sätt den senaste tiden.