Inred företaget med rätt belysning

Många människor befinner sig på kontoret varje dag och spenderar fler timmar på arbetsplatsen än i det egna hemmet. Av denna anledning är det extra viktigt att man inreder kontoret med rätt typ av belysning.

Den belysning du bör välja till arbetsplatsen skiljer sig mycket från belysningen som rekommenderas i hemmet. Här ska du främst satsa på ljus som är kallt och blåaktigt, eftersom detta sägs göra människor piggare och minskar dessutom på sömnhormonerna i kroppen. Belysningen ska naturligtvis även vara lämplig för de arbetsuppgifter som utförs och vara anpassad efter individen i fråga.

Välj kontorsbelysning – så ska du tänka

När du ska välja belysning till kontoret finns det en hel del saker som är viktiga att tänka på. Tycker du att det är svårt och komplicerat kan du alltid ta hjälp av ett professionellt företag som arbetar med belysning för industrier och offentliga miljöer. Ett riktigt bra exempel på detta hittar du hos lightbysweden.com, som hjälper dig att utveckla, lagerhålla och montera LED-belysning med snygg design.

Rätt placering av lampor

Undvik att placera belysningen så att den ger reflektioner på anställdas datorskärmar och här rekommenderar vi en parallell placering jämte skrivbordet. Har du tillgång till mycket dagsljus är detta att rekommendera. Släpp in naturligt ljus i byggnaden och placera skrivborden nära fönster.

Välj ut ett vilorum

Många företag använder sig idag av så kallade vilorum eller avslappningsrum dit anställda kan gå under lunch eller pauser. Här får belysningen gärna vara dovare och om möjligt dimbar. På så sätt kan personen själv bestämma vilket ljus som lämpar sig bäst, t.ex. om man har huvudvärk eller vill ta en powernap.

Punktbelysning

Punktbelysning är viktigt för att kunna skapa en mysig och hemtrevlig känsla på kontoret när tillfället ges. Det kan t.ex. handla om att ni vill släcka ner vid AW eller i samband med att julen står utanför dörren. Satsa på fina golvlampor, fönsterlampor och bordslampor!