Investera i ett laptopbord och få bättre ergonomi

Oavsett om du jobbar på din laptop eller spelar mycket spel är det viktigt med ergonomin. Det är extra viktigt att tänka på ergonomin om du sitter vid datorn hela dagarna. Ett laptopbord kan vara lösningen på dina ergonomiska problem. Det finns olika varianter av laptopbord. Med ett justerbart bord på hjul kan du justera höjden, vinkeln och placeringen på bordet helt efter dina önskemål för dagen. Det finns också nättare varianter som olika laptopstöd eller laptopställ. Sådana kan du placera på bord eller andra ytor. Dessa varianter möjliggör att du kan ha en bra arbetsplats även om du bor litet. Laptopstöd eller laptopställ tar nämligen upp minimalt med plats och är superenkla att flytta. Det finns även vikbara laptopbord som tar ännu mindre plats när du inte behöver det. De nättare stöden kan du enkelt ta med dig om du ska spela eller arbeta på en annan plats.

Laptops är en ergonomisk mardröm

Du kanske inte visste att laptops är en ergonomisk mardröm som kan orsaka nackbesvär, musarm och spänningshuvudvärk. Varför just laptops är så dåliga för ergonomin är för att skärmen sitter ihop med tangentbordet. Det är helt enkelt designen som gör det svårt att sitta bra framför datorn. Om tangentbordet är i en optimal position kommer inte skärmen att vara det och vise versa. Det blir antingen väldigt dåligt för dina händer och handleder eller så får du dålig nackhållning och huvudhållning.

Heltidsanvändare av laptop

Det finns några saker som du som är heltidsanvändare av en laptop kan tänka på. Ställ den bärbara datorn på ett sätt så att du kan se skärmen utan att böja på nacken. Använd gärna ett separat tangentbord och mus. Storleken på din skärm spelar stor roll för hur du positionerar dig framför den bärbara datorn. Om skärmen är liten är det svårare att läsa än om skärmen är större. En större skärm är för det mesta mer ergonomisk medan en mindre skärm är enklare att ta med dig.

Sporadiskt användande av laptop

Om du är en sporadisk användare av en bärbar dator kan du tänka på att hitta en stol eller en position som känns bekväm och som ger bra stöd. Försök att ställa datorn på ett sådant sätt att du får en neutral position på handlederna och vinkla skärmen så att du kan se den på ett bra sätt utan att behöva anstränga nacken.

Ta pauser

Förutom att ha ett bra laptopbord och ställa datorn på ett bra sätt är det viktigt att du tar regelbundna pauser från datorn. Du kan också växla mellan att sitta i en bra stol och stå upp. Om du bär runt på din dator mycket är det värt att investera i en bra datorväska som är bekväm att bära.