Elektronik – En viktig del av samhället

Utan elektroniken skulle stora delar av samhället stå stilla. Det moderna samhälle vi lever i idag kräver att vi har elektronik i många olika former som driver samhället. Elektronik driver samhällsfunktioner som datorer så att man har åtkomst till internet, banker, bilar, flyg, tåg, bankomater, livsviktig medicinsk utrustning, kassasystem och mycket mer.

Elektroniken och internet

Tack vare att vi har datorer inom elektronikens område, kan vi få åtkomst till internet. Då dagens samhälle är beroende av elektronik som datorer, är elektroniken livsviktig. Utan datorer skulle storbankerna inte kunna fungera utan internetuppkoppling och sjukhusen skulle stå stilla. Alla företag har idag någon form av internetuppkoppling i samband med löneutbetalningar, fakturor eller hemsidor. Många datorer är idag bärbara och har effektiv och snabb elektronik installerad. Ofta kopplar man ihop internet med just datorer, men även mobiler och surfplattor som iPads kan kopplas upp till internet.

Alla de kassaapparater som finns idag har modern elektronik som kortläsare med internetuppkoppling till kassasystem. Vill man starta eget och ha en egen kassa, finns det nu nya kassaregler med en certifierad enhet; en ny teknisk uppfinning på marknaden. Enheten måste enlig lag användas av alla företag och består av elektronik som registrerar alla kassaköp. Alla köp kan registreras lätt idag med så kallad ”blip-funktion”, där man bara lägger kortet mot en skanningsyta. Elektronik inom färdmedel som bilar behövs för att kunna finna lokalisationer via en GPS. En GPS kopplas upp mot satellit, men det går att få en bättre upplevelse genom internetuppkoppling.

I hemmet kan vi ha mycket elektronik som behövs i vardagen, som dammsugaren, kyl- och frys, brödrost, spis och mycket mer. Innan man flyttar in i ett hem, eller har nyss flyttat in, är det viktigt att kontrollera så att man inte har giftig radon i bostaden. Radon sätter sig i marken under och runt om huset och lägenheter i väggar och golv. Vill man få en bra radonbesiktning, ska man anlita kunniga och professionella radea som även utför ordentliga saneringar!

Elektronik för en bättre miljö

Idag kan man finna revolutionerande, större elektronik inom samhällsfunktioner som ska ge energi. På många håll i Sverige ser man allt fler stora vindkraftverk som genererar el tack vare vinden. Dessa stora maskiner innehåller avancerad elektronik som gör att tre stora rotorblad roterar av vindens kraft, som sedan kan omvandlas till el. Det finns många fördelar med vindkraft då den ger mycket energi och är en miljöklok energikälla att använda. Även sol- och vattenkraft är starkt beroende av elektroniken för att kunna fungera. Det som är så unikt med till exempel solceller är att det består av elektronik utan behov av elkontakt! Nu skapar forskare banbrytande och nya revolutionerande solceller som ska kunna vara genomskinliga, tunna och även tryckas som tidningar! Tack vare elektroniken och innovativa idéer med både maskiner och andra uppfinningar, har vi idag ett expanderande och välfungerande samhälle!